onsdag den 2. oktober 2013

Naturens skatkammer - blommeslik og hyldebærsaft

Dagens høst - blommer, mirabeller, æbler og hyldebær!

Jeg har opdaget et par gode steder uden for Randers, hvor der vokser en masse lækkerier. I dag hoppede jeg derfor på cyklen med et par poser i rygsækken, og fik plukket de sidste hyldebær, lidt blommer og mirabeller samt lidt fine æbler.

Det endte ud i lidt dejlige lækkerier: hyldebærsaft og blommeslik.
Hyldebærsaft er den mest fantastiske efterårsdrik - er det koldt og trist, kan saften blandes med kogende vand til varm saft. Det er også dejligt at drikke, hvis man er syg.
Blommeslikket, eller blommelæder er virkelig lækkert. Det er egentlig bare tørret blommegrød, men det er helt som vingummi. Det tager dog en rum tid at lave. Opskrifterne vil jeg selvfølgelig gerne dele!

Til hyldebærsaft skal der bruges:
Hyldebær
Æbler
Vand
Sødning
Atamon

Skyld hyldebærrene, og klip de største stilke af. Skær æblerne i både, og rens for kernehus. Æbler og hyldebær koges i en gryde, med vand, der knap nok dækker bærrene. Kog til saften trænger ud af bærrene. Si saften gennem et saftklæde eller rent viskestykke, og lad det dryppe godt af, gerne et par timer.
Mål den siede saft op, bring den i kog, og tilsæt 100 g sødning pr. 1 liter saft. Lad saften koge i et par minutter, og lad den køle lidt af. Vask og skold flaskerne, og skyld dem med atamon. Tilsæt saften ½ tsk atamon pr. 1 liter saft, og hæld på flaskerne.



Til blommeslik skal der bruges:
1 kg udstenede blommer/mirabeller
200 g sødning

Skyld blommerne, og put dem i en gryde sammen med sødningen. Da blommer indeholder og afgiver meget væske, skal der kun meget lidt vand i bunden af gryden - bare så sukkeret ikke brænder på.
Lad blommerne koge til de er godt møre, og blend det hele med en blender.
Hæld blommegrøden ud i en bageplade beklædt med bagepair, og fordel det i et jævnt lag. Sæt ovnen på 75 grader  varmluft, og bag blommegrøden i 6-12 timer, alt afhængig af væskemængde i grøden.
Læderet er færdigt, når det er fast og ikke længere er flydende, men det vil stadig være meget klistret. Tag forsigtigt bagepapiret af det klistrede slik, og rul slikket sammen i en rulle eller to. Det bør pakkes ind i bagepapir, inden det opbevares i køleskabet. Den seje masse kan forholdsvis let klippes i stykker med en saks.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar